Jelena Martinović, ''Crni bor'', akril na platnu, 160x150 cm
Jelena Martinović, ”Crni bor”, akril na platnu, 160×150 cm

Jelena Martinović u svom ”Planinarskom dnevniku” kroz različite slikarske i crtačke tehnike predstavlja nam samotna putovanja velebitskim prostranstvima, ali i dojmove sa svojih himalajskih ekspedicija na kojima je sudjelovala kao iskusna alpinistkinja, uz sportsku opremu noseći sa sobom uvijek i crtaći blok, tuš, ugljen, kist i akvarel, kako bi mogla zabilježiti prizore koji su je nadahnjivali.

Yakovi kao mala planinska goveda sa Himalaje, kao i velebitski divlji konji uronjeni su u gotovo mističnom prostoru planina, ocrtani brzim, oštrim potezima koji naglašavaju karakter njihovih tijela u pokretu, podsjećajući nas na špiljsko slikarstvo otkriveno u špiljama Altamire, La Madeleine, Lascaux, Willendorf…, na čijim zidovima su drevni narodi stvarali svoju obrednu umjetnost u neraskidivoj povezanosti sa prirodom, čije tajne su željeli spoznati i njezinim silama ovladati. Tako i Jelena na svojim putovanjima otkriva i skicira strukture šuma, stjenovitih proplanaka, kvrgava crnogorična stabla, krošnje obasjane u svitanjima i zimskim izmaglicama, u različitim godišnjim dobima prati igru tonova, prozračnost i oblačnost nebeske kupole.

Svijet je to samoće i ljepote, u kojemu čovjek ipak nije usamljen, jer svuda oko njega vibrira energetska mreža sinergično povezanih elemenata – zrak, zemlja, podnevne vreline i jutarnje rose svakoga dana u plesu svjetlosti i sjena ispisuju drugačije kompozicije i detalje, a slikarica u tim slojevitim impresijama, istražujući preobrazbe prirode, ujedno otkriva i vlastitu poetiku sa kojom nam dočarava atmosferu šuma i planina kojima je prolazila.  (K. Gojanović, 10. 1. 2022.)

Jelena Martinović: Galerija ”Planinarski dnevnik kroz sliku i crtež”

 

Copyright (c) Jelena Martinović