Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Vrijeme divljine – priroda kao transformacija

Krešimira Gojanović, ''Noć lisice'', tuš / akvarel na papiru, 40x30 cm
Krešimira Gojanović, ”Noć lisice”, tuš / akvarel na papiru, 40×30 cm

U starim bajkama i narodnim legendama, šuma je bila simboličko mjesto misterija, kroz koje su razni junaci i junakinje morali proći da bi se suočili sa brojnim izazovima koji su testirali njihove snage i vještine, da bi pobjeđivali prepreke na putu i otkrivali svoju životnu misiju. Često su to bila hrabra, radoznala i pomalo neposlušna djeca, koja su, usprkos upozorenjima odraslih, napustila utabane staze i uronila u nepoznati, tajanstveni prostor ispunjen nagovještajem nesvakidašnjih pustolovina i otkrića. Šuma je tako rastvarala svoj plašt u drevnoj svježini moćnih stabala i mrežolikih krošnji ispunjenih pjevom ptica, šaljući našim junacima iz bajki na put različite životinje poput srndaća, lisica, ali i vukova koji su donosili zavodljivi dah opasnosti kao neukroćena bića divljine.

Jelena Martinović, ''Velebitski konji u trku'', akril na platnu, 100x120 cm
Jelena Martinović, ”Velebitski konji u trku”, akril na platnu, 100×120 cm

Životinje u bajkama bile su i simboli čovjekovih nesvjesnih sila, sjenoviti dijelovi instinktivne prirode što ih je potisnuo razvoj moderne civilizacije, one su se ponekad pojavljivale kao čovjekovi duhovni vodiči, ali i iskušenja na putu koja su zahtjevala dublju posvećenost i otkrivanje tajni da se postigne psihološka cjelovitost bića koje vibrira između svjetla i tame, te u igri elemenata spoznaje svoje stvaralačke potencijale – kroz misao, emociju, duh i materiju.

”Vrijeme divljine”, vrijeme kada odlazimo u neku metaforičku mističnu šumu ili na planinu, tako predstavlja i čežnju da se vratimo iskonskoj prirodi, da je kroz posmatranje i bilježenje njezinih transformacija osvijetlimo u stvaralačkom činu, da kroz vlastite ritmove i nesputana osjećanja pronađemo duboke izvore iscjeljujuće inspiracije, te dosegnemo sveobuhvatnije razumijevanje čovjekovog postojanja i novi smisao.

Krešimira Gojanović, ''Život u šumi'', tuš / akvarel na papiru, 50x40 cm
Krešimira Gojanović, ”Život u šumi”, tuš / akvarel na papiru, 50×40 cm

Posebno i u ovim vremenima globalne pandemije koja nas je pogodila u 2020. i 2021. godini, u toj današnjoj realnosti ispunjenoj neizvjesnošću, pojavljuje se više nego ikad prije potreba za kreativnim rješenjima našeg rada, djelovanja i društvenih aktivnosti, kao i potreba da otkrivamo esencijalne vrijednosti ispod površnih privida i da povećamo kvalitetu vlastitog življenja.

Svaki kreativni čin zapravo je napuštanje poznatih puteva, staza prepuna mogućnosti za koje u startu ne znamo kuda će nas odvesti, pa je tako i ova suradnja troje umjetnika (Kovačević, Martinović, Gojanović) na portalu ”Vrijeme divljine – zapisi iz prirode” zamišljena kao kreativno putovanje, unutar kojega ćemo kroz slike i riječi, književnost, likovnost, poeziju, fotografiju i video zapise istraživati transformacije prirode u nama i oko nas – ‘vrijeme divljine’ kao začudnu avanturu spajanja umjetnosti, prirode i katarzične duhovne misterije.

Krešimira Gojanović

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: